kurssit_banneri

Kurssit

Kurssimme tukevat toimintakykyä ja parantavat elämänlaatua eri elämäntilanteissa. Kurssit on tarkoitettu sinulle, jolla on diagnosoitu MS-tauti tai harvinainen neurologinen sairaus ja myös läheisellesi.

Tiesithän, että voit osallistua kurssille, jos olet hiljattain sairastunut tai sairastumisestasi on hieman pidempi aika, mutta sairautesi ei ole vaikea-asteinen. Sinulla voi olla vain ns. näkymättömiä oireita (uupumus, kognitiiviset haasteet) tai jo jonkin verran fyysisiä oireista. Käytät ehkä apuvälineenä keppiä tai rollaattoria, mutta pystyt toimimaan itsenäisesti kurssiolosuhteissa (kursseillamme ei ole avustavaa henkilökuntaa).

Kursseja toteutetaan ryhmämuotoisesti sopeutumisvalmennuskursseina, avomuotoisina teemakursseina ja avomuotoisina kuntoutuskursseina eri puolilla Suomea. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat aikuisten kursseja, pari- ja perhekursseja, jotka sisältävät yöpymisiä kurssipaikkakunnalla. Avomuotoiset teemakurssit toteutetaan kurssimuotoisesti toistuvina tapahtumina, esim. 8 x 1,5 h eri puolilla Suomea. Avomuotoinen kuntoutuskurssi sisältää 15 avopäivää (6 h/pvä), joista läheisellä on mahdollisuus osallistua yhteen päivään.

Sopeutumisvalmennuskurssien omavastuu on 12e/hlö/vrk, alle 18-vuotiaalle maksuttomia. Omavastuumaksu sisältää kurssiohjelman, ruokailut ja majoittumisen. Avomuotoiset teemakurssit ovat maksuttomia. Kurssille valituille toimitetaan kurssivalinnan jälkeen kutsukirje kurssille. Jos osallistuja peruu valinnan jälkeen tulon ilman pätevää syytä (esim. äkillinen sairastuminen), tai jättää ilmestymättä paikalle, kurssin omavastuuta ei palauteta.

Valintakriteerit kursseille

  • Psykososiaalinen tarve kuntoutukselle. Kurssin sisältö ja tavoitteet huomioiden hakijalla on kattava perustelu kurssille hakeutumiselle.
  • Valintaprosessissa huomioidaan ensisijaisesti ensimmäistä kertaa Aksonin kursseille hakijat. Ensikertalaisuuden lisäksi odotetaan perusteluja hakemiselle.
  • Tavoitteena on löytää hakemusten perusteella mahdollisimman hyvin toimiva ryhmä. Huomioidaan hakijoiden ikä, sukupuoli, kielisyys, samankaltainen elämäntilanne, toimintakyky ja tavoitteet kurssille. Tarkoitus on rakentaa ryhmä, jossa jokainen voi löytää vertaisensa, joten hakuprosessissa huomioidaan ryhmädynamiikka.
  • Hakija pystyy osallistumaan ryhmämuotoiseen toimintaan.
  • Ensisijaisesti huomioidaan hakijat, jotka eivät ole oikeutettuja Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen.
  • Kurssin sisällöt ja kurssipäivän pituus sekä kurssin toimintaympäristö edellyttävät hakijalta tietyn tasoista toimintakykyä (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky).

Esteitä kurssivalinnalle

  • Ryhmäprosessi on kesken jossakin toisessa Avokuntoutus Aksonin kurssilla. Samantyyppiselle tai samalla teemalla oleville kursseille ei voida valita peräkkäisinä vuosina.
  • Hakijan perusteluissa tulee ilmi ainoastaan tarve lomailuun.
  • Jos hakemuksessa tulee esille yksilöllinen terapian tarve esim. sairauden pahenemisvaihe tai perheen sisäinen akuutti kriisivaihe.

Kurssivalinnoista tiedotetaan kirjallisesti viimeistään kymmenen päivää hakuajan päättymisen jälkeen.

Tutustu kursseihin kurssikalenterissa ja löydä omia tarpeitasi tukeva kurssi. Otamme mielellään vastaan kurssitoiveita ja kehitämme toimintaa tarpeitasi vastaavaksi.

 

Vuoden 2018 kurssiesite (pdf)

Avomuotoiset teemakurssit »
Sopeutumisvalmennuskurssit »
Avomuotoiset kuntoutuskurssit »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail