Sopeutumisvalmennuskurssit

Sopeutumisvalmennuskursseja ovat erilaiset oireen- tai teemanmukaiset kurssit sekä perhe- ja parikurssit. Kurssilla opitaan tunnistamaan omia voimavaroja ja löydetään keinoja arjessa selviytymiseen sekä oma­kohtaisiin kuntoutumiskeinoihin. Kurssien kesto on viikonlopusta kuuteen vuorokauteen. Kurssit majoi­tuksineen järjestetään kuntoutuslaitoksissa, urheiluopistoilla tai hotelleilla eri puolilla Suomea. Kurssit toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön tuella. Vuonna 2017 kurssien omavastuu on 12 e/hlö/vrk, ellei toisin mainita. Hinta sisältää kurssiohjelman, majoituksen ja ruokailut. Alle 18-vuotiaille kurssit ovat maksuttomia. Kursseilla tulee pystyä toimimaan omatoimisesti.

 

VUODEN 2017 TULEVAT SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT

Parikurssit: Parikurssien tavoitteena on keskustella ja pohtia sairauden vaikutuksista parisuhteeseen, vahvistaa parisuhdetta, kehittää kommunikaatiotaitoja puolisoiden välillä ja löytää uusia keinoja selvitä sairauden kanssa. Yhdessä toimiminen on oleellinen osa parikurssia. Työskentelymenetelminä käytetään ohjattuja ryhmä- ja parikeskusteluja sekä toiminnallisia ryhmätyömenetelmiä.

  • Kuntoutuskeskus Kankaanpää.  1. jakso pe–su 16.6–18.6.2017, 2. jakso pe–su 18.8.–20.8.2017. Hakuaika päättyy 12.5.2017. Lisätietoja kurssista tästä.
  • Kylpylähotelli Peurunka, Laukaa. 1. jakso pe–su 29.9.–1.10.2017, 2. jakso to–su 23.11.–26.11.2017. Hakuaika päättyy 25.8.2017. Lisätietoja kurssista tästä.

 

Perhekurssit: Perhekurssien tavoitteena on auttaa perhettä sopeutumaan muutoksiin, joita aikuisen perheenjäsenen sairaus on tuonut mukanaan. Kurssin tavoitteena on avata kommunikaatiota perheenjäsenten välillä ja rohkaista heitä jatkamaan avointa keskustelua arjessa. Kurssin aikana osallistujat tekevät pienryhmissä sairauteen ja perhe-elämään liittyviä kysymyksiä toisilleen ja vastaavat niihin. Kurssilla työskennellään aikuisten, nuorten ja lasten ryhmissä keskustellen ja yhdessä toimien. Myös yksinhuoltajat voivat hakeutua kurssille.

  • Imatran kylpylä. ma–pe 12.6.–16.6.2017. Perhekurssi, joilla on kouluikäisiä lapsia. Hakuaika päättyy 12.5.2017.  Lisätietoja kurssista tästä.
  • Kylpylähotelli Rokua. to–su 16.11.–19.11.2017.  Perhekurssi, joilla on alle kouluikäisiä lapsia. Haluaika päättyy 13.10.2017. Lisätietoja kurssista tästä.

 

Luonto ja voimavarat: Tasapainoinen mieli ja hyvä fyysinen kunto auttavat sinua elämään pitkäaikaissairauden kanssa. Etsitkö keinoja, millä tavoin pidät itsestäsi huolta? Haluatko löytää iloa ja sisäistä kiireettömyyttä arkeesi? Kurssin tavoitteena on, että opit tunnistamaan ja arvostamaan jo olemassa olevia voimavaroja ja mahdollisesti löytämään uusia sekä ottamaan ne käyttöösi. Kurssin ohjelmaan sisältyy ryhmäkeskusteluja ja liikuntaa luonnon keskellä. Kurssille voit hakea yhdessä yli 18-vuotiaan läheisesi/ystäväsi kanssa.

  • Kyyhkylän kartano, Mikkeli.  to–su 24.8.–27.8.2017. Hakuaika päättyy: 23.6.2017. Lisätietoja kurssista tästä.

 

Fatiikki: Askarruttavatko omat voimavarat arjessa? Kurssilla käsitellään monipuolisesti ratkaisuja tilanteisiin, joissa sairaus ja sen aiheuttama uupumus vaikeuttavat arjen jaksamista. Uupumuksen kanssa voi oppia elämään ja keinoja sen hallitsemiseen on mahdollista löytää. Tärkeintä on oppia kuuntelemaan itseään ja omaa kehoaan, oppia omia jaksamisen rajoja sekä löytää voimavaroja ja vahvuuksia, jotka kantavat eteenpäin sekä työssä että arjessa.

  • Ruissalon kylpylä, Turku. ma–pe 29.5.–2.6.2017. Hakuaika päättyy 21.4.2017.  Lisätietoja kurssista tästä.

 

Tietoisena ja tarkkana: Eikö mistään tule valmista, pätkiikö muisti? Kurssi on tarkoitettu henkilölle, jonka selviytyminen työelämässä tai arjessa on vaikeutunut muistiin, keskittymiseen tai toiminnanohjaukseen liittyvien vaikeuksien vuoksi. Kurssilla keskustellaan kognitiivisista oireista ja etsitään keinoja, miten voit hallita oireitasi ja tulla niiden kanssa paremmin toimeen arjessa. Kurssi järjestetään yhteistyössä Suomen Parkinson-liitto ry:n kanssa.

  • Kylpylähotelli Rokua. ma–pe 9.10.–13.10.2017. Hakuaika päättyy 8.9.2017. Lisätietoa kurssista tästä.   

 

Miehestä mittaa: Kurssilla keskustellaan miesten kesken siitä, kuinka sairaus näkyy arjessasi ja kuinka voit vaikuttaa arkesi sujuvuuteen.  Samalla saat vinkkejä muilta samassa elämäntilanteessa olevilta. Näkökulma voi olla joko sairastavan tai lähimmäisen eli kurssi on tarkoitettu myös sairastavan puolisoille.

  • Kuntoranta, Varkaus. to–su 7.9.–10.9.2017. Hakuaika päättyy 4.8.2017. Lisätietoja kurssista tästä.

 

Kehon ja mielen voimavarat: Keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden ja ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kehon tuntemukset vaikuttavat mieleen, toisaalta tunteet ja ajatukset heijastuvat liikkumiseen ja kokemukseen omasta kehosta. Kurssin tavoitteena on tunnistaa ja vahvistaa kehon ja mielen voimavaroja, löytää keinoja itsesäätelyn tueksi sekä ottaa käyttöön uusia keinoja selvitä sairauden kanssa. Kurssin ohjelmaan sisältyy kehotyöskentelyä, ohjattua liikuntaa ja ryhmäkeskusteluja.

  • Kyyhkylän kartano, Mikkeli. ma–pe 9.10.–13.10.2017. Hakuaika päättyy 8.9.2017. Lisätietoja kurssista tästä.

 

Pitkää ikää  hyviä vuosia: Mistä haaveilet? Mitä haluat tehdä tässä ja nyt? Kurssilla keskustellaan arjen tuomista iloista ja haasteista ja liikuntaan yhdessä. Kurssi on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille ja kurssille voi hakea yhdessä läheisen kanssa.

  • Maskun neurologinen kuntoutuskeskus.  ma–pe 27.11.–1.12.2017. Hakuaika päättyy 27.10.2017. Lisätietoja kurssista tästä.

 

Hakuohje

Kun haet kursseille, täytä sähköinen hakemus nettisivuilla tai tulosta paperinen hakemus ja lähetä se alla olevaan osoitteeseen. Halutessasi voit pyytää paperisen lomakkeen kuntoutussuunnittelijalta (puh. 040 7342 782 tai sanna.marjamaki@neuroliitto.fi).  Jos kyseessä on pari- tai perhekurssi, täytä myös läheisten tiedot.

Sopeutumisvalmennuskurssille hakiessa tarvitset hakemuksen liitteeksi lääkärinsuosituksen, jos haluat hakea Kelalta matkakorvauksia tai kuntoutusrahaa. Lääkärinsuosituksen ei tarvitse olla laaja lausunto vaan riittää, kun siinä on mainittu mille kurssille haet ja perusteet kuntoutuksen tarpeellisuudesta. Suosituksen ei myöskään tarvitse olla neurologin kirjoittama, vaan omalääkärin tai työterveyslääkärin suositus on pätevä.

Lähetä suositus kuntoutussuunnittelijalle ennen kurssin alkua alla olevaan osoitteeseen.

Hakemus ja liite lähetetään osoitteeseen
Neuroliitto ry
Avokuntoutus Aksoni
Aleksanterinkatu 21 A, 5.krs
33100 Tampere

 

Kursseihin voit tutustua tarkemmin kurssikalenterissa, kurssilistassa, tai lataamalla Aksonin kurssiesitteen 2017 tästä.

Kurssikalenteri >>

Kurssilista >>

Hakulomake >>

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail